tirsdag 24. juli 2012

Du må leve med væskeforbudet en stund til

Du må også fremover finne deg i å pakke deodoranten i plastpose på flyplassen. (Foto: Storfjell Ingar)
Helt siden 2006 har mange av oss opplevd å få drikkeflasker, deodoranter og parfymer tatt fra oss i sikkerhetskontrollen.
EU har lenge sagt at dette skal avvikles, og den opprinnelige planen var at ordningen skulle fjernes i april 2013.
Men nå er avviklingen utsatt.

Teknologien er ikke på plass

Dette er andre gang vi får en utsettelse av de nye reglene, som opprinnelig skulle være på plass innen april 2013.
EU- kommisjonen håper å få den nye ordningen på plass så raskt som mulig, og vil begynne å tøye på reglene for taxfree-varer fra 2014.
Grunnen til utsettelsen er at den nye teknikken som skal brukes til gjennomlysning i sikkkerhetskontrollen, ikke er på plass.
De nye skannerne er basert på teknologi som kan oppdage sprengstoff i væskeform eller væske som sammen med andre komponenter kan brukes til å lage sprengstoff.
Det vil da foreligge teknologi som gjør sikkerhetkontrollen i stand til å skille for eksempel cola fra flytende sprengstoff, uten at man må åpne flasker og beholdere.
Når dette kommer i orden vil det ikke være noen begrensninger på størrelsen eller antall liter væske man tar med hjemmefra. Da blir reglene slik de var før.

Mange trår feil

Regelen er enkel: Flytende væsker eller pasta er ikke tillatt gjennom sikkerhetskontrollen.
Likevel er det mange som trår feil, og sikkerhetskontrollørene beslaglegger tusenvis av ulovlige produkter hver eneste dag.
De små posene som rommer væsker inntil én liter, med en begrensning på 100 milliliter per flaske, har vært og er en stor irritasjon for mange reisende.
Forbudet i Europa og USA ble innført i 2006 i forbindelse med at det ble avslørt terrorplaner ved hjelp av flytende sprengstoff på passasjerfly, og vil ikke bli avviklet før alle flyplasser i medlemslandene har den nye scanneren på plass.
Flyplassene har også brukt mye penger og ressurser på å håndheve forbudet, som nå vil bli stående noen år til.

Hentet fra: aftenposten.no

Alv A. Dahl